Ondersteunt bij

zwanger worden

Welke bouwstoffen heb je nodig?

 

Zwanger worden

1. Anti-oxidanten

Vrije radicalen horen bij stofwisselingsprocessen van de cel. De schade die vrije radicalen veroorzaken noemen we oxidatieve schade. Omdat vrije radicalen cellen stuk kunnen maken bevatten je cellen ook anti-oxidanten. Die zijn nodig om vrije radicalen af te vangen en te helpen bij de bescherming van gezonde lichaamscellen. (Dus ook van eicellen, spermacellen of embryonale cellen.)
Zo hebben vitamine C, E, zink en selenium een anti-oxidatieve werking en helpen ze je cellen beschermen. Naast celbescherming, hebben zink en selenium voor mannen nog een aantal belangrijke eigenschappen. Ze zijn goed voor de kwaliteit van sperma, en zodoende dus goed voor de vruchtbaarheid van de man.
Bladgroenten en fruit bevatten veel anti-oxidanten zoals vitamine C en vitamine E. Vis bevat veel selenium en zink en omega-3 vetzuren (zie onder). Plantaardige bronnen van selenium zijn onder meer paranoten, knoflook, witte kool en champignons. Maar, hou er rekening mee dat de hoeveelheid selenium in noten en groente sterk afhangt van de hoeveelheid selenium die in de grond zit waarop het gewas is verbouwd.

2. De juiste vetzuren

Iedere lichaamscel is omgeven door een membraan. Dit membraan beschermt de cel en selecteert welke stoffen wel of niet worden toegelaten in de cel. Al je celmembranen zijn opgebouwd uit eiwitten en vetachtige stoffen. Als je de juiste vloeibare, onverzadigde vetten via je voeding binnenkrijgt, profiteert je hele lichaam hiervan, óók je celmembranen. Goede vetten (meervoudig onverzadigde vetzuren) zijn dus een uitstekende bouwstof voor je lichaam. Van de omega 3 visvetzuren vetzuren EPA en DHA is bewezen dat ze goed zijn voor het hart en de bloeddruk. Eenmaal zwanger, draagt de inname van DHA (200 mg per dag) door de moeder bij tot de ontwikkeling van de normale hersenfunctie en een goede ontwikkeling van de ogen van de foetus.
Vette vis dus uiterst bevat de juiste vetzuren. Alles waar ongezonde transvetten inzitten is juist niet geschikt. Chips, margarine, koekjes, pizza en gefrituurde producten zijn een no-go.

3. B-vitamines

HOMOCYSTEINE.
B-vitamines zijn zeer belangrijke vitamines. Vitamine B6, B12 en folaat (=foliumzuur) dragen bij tot een normale homocysteïne spiegels. Homocysteïne is een schadelijk tussenproduct in de stofwisseling van je cellen. Verhoogde homocysteine spiegels kunnen vruchtbaarheid negatief beinvloeden. Onder normale omstandigheden wordt het geproduceerde homocysteïne snel weer afgebroken zodat de hoeveelheid in het lichaam niet te veel toeneemt. Hiervoor heb je B6, B12 en folaat in hun actieve vorm nodig.
Via je voeding krijg je B vitamines in hun niet-actieve vorm binnen die dan – als het goed is – omgezet worden door je lichaam.
Zo zit folaat zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie; vitamine B6 zit oa in banaan, walnoten, feta, cashewnoten, spruitjes, prei, makreel vitamine. Vitamine b12 zit oa in vlees van graasdieren, scharreleieren (eidooier), oesters, makreel.
Bij sommige mensen verloopt de omzetting echter minder goed. (Door oa het MTHFR gen defect). Als je dan een supplement met B-vitamines neemt, is het wenselijk om voor de al omgezette, dus bioactieve vormen van bioactieve B vitamines te kiezen. Namelijk: foliumzuur als Quatrefolic, B6 als pyridoxaal-5-fosfaat en B12 als adenosyl- en methyl cobalamine. Veel supplementen bevatten deze actieve vormen echter niet.

FOLAAT.
Door gebruik van groenten krijg je als aanstaande moeder ook foliumzuur binnen of, correcter gezegd, folaat. Maar zelfs als je gezond eet wordt aangeraden om iedere dag extra foliumzuur (folaat) te slikken als je zwanger wilt worden. Dat is niet voor niets, want deze B-vitamine heeft verschillende belangrijke taken. Folaat helpt bij het celdelingsproces, draagt bij tot de weefselgroei en tot de vorming van de placenta. Suppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus. Daarom moet je beginnen met extra folaat nog voordat je zwanger bent. Omdat vitamines en mineralen in het lichaam samenwerken, is het vaak beter om een complete multi te nemen in plaats van folaat afzonderlijk.

Schrijf je in en ontvang gratis voedingstips